iOS 14: Yenilikler, Kılavuz, İpuçları ve Püf Noktaları

  • Home
  • Teknoloji
  • iOS 14: Yenilikler, Kılavuz, İpuçları ve Püf Noktaları

Apple’in 16 Eylül’de biraz gecikmeli de olsa yayınladığı iOS 14’ü kullanıcıların hizmetine sundu. Bu yazımızda fark edebileceğiniz ve belki de fark edemeyeceğiniz bazı değişiklikleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Araç Takımları (Widgets)


Daha önceki versiyonlarda uygulamaların Bildirim Merkezine ekleyebildikleri Araç Takımları artık Android telefonlarda olduğu gibi Ana ekranda istediğiniz yere yerleştirebileceğiniz şekilde tasarlandı.
3 farklı boyda ekleyebildiğiniz Araç Takımları, bu özelliği ile ne kadar bilgi görmek istediğinizi belirlemenize yardımcı oluyor.
Siri önerilerini araç takımlarından aktif ettiğinizde, kullanım alışkanlıklarınıza göre size önerilerde bulunabiliyor. Bu önerileri uygulamayı başlatmadan gerçekleştirmek için öneriye dokunmanız yeterli

Uygulama Arşivi (App Library)


Ana ekran sayfalarının sonuna eklenmiş yeni bir sayfa göreceksiniz. Burada tüm uygulamaları otomatik olarak kategorilere ayrılmış halde göreceksiniz. Ana ekranınızdan uygulamayı silmek istediğinizde size iki seçenek sunuluyor. Uygulamayı Sil ve Uygulama Arşivine taşı olarak iki seçenek sunuluyor. Arşive taşıdığınız uygulama telefonunuzdan silinmiyor ve Arşivden ulaşmaya devam edebiliyorsunuz. Ayrıca Ana ekranınızdaki sayfaları gizleyerek Uygulama Arşivine ulaşımı kolaylaştırabilir veya tüm uygulamalara sadece bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Gizlilik (Privacy)


Eğer bir uygulama mikrofonunuzu veya kameranızı kullandığı zaman Denetim Merkezinde yani şarj durumunu gördüğünüz yerde eğer mikrofon kullanılıyorsa turuncu nokta, kamera kullanılıyorsa yeşil nokta beliriyor. Bu şekilde sizi habersizce kaydetmeye çalışan bir durumla karşı karşıya kalırsanız bu kayıt göstergesi özelliği sayesinde durumu kontrol altına alabilirsiniz.
Artık fotoğraflarınıza ulaşmak isteyen bir uygulamaya sınırlı izin vererek tüm fotoğraf arşivinizi göstermek zorunda kalmayacaksınız. Konumunuza ulaşmak isteyen uygulamalar için yaklaşık konumunuzu paylaşabileceğiniz yeni bir ayar mevcut.

Mesajlar (Messages)


Sürekli olarak kullandığınız sohbetleri (9 sohbet) iğneleyerek hızlıca ulaşabilirsiniz. Grup konuşmalarına fotoğraf belirleyebiliyorsunuz.
Whatsapp’tan bildiğimiz sohbeti kolaylaştıran özellikler ile mesajlar bölümü daha da güçlenmiş görünüyor. Grup konuşmalarında kişi etiketleme özelliği de var.

Harita (Maps)


Bir şehire gitmeden önce üçüncü parti uygulamalar ile aldığımız önerileri ve bilgileri artık Harita uygulamasından alabileceğiz.
Rehberler dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde yemek yiyebileceğiniz, alışveriş yapabileceğiniz, yeni insanlarla tanışabileceğiniz veya dolaşabileceğiniz muhteşem yerleri keşfetmenize yardımcı oluyor.
Sonradan kolayca başvurabilmek için Rehberleri kaydedebiliyorsunuz. Üstelik yeni yerler eklendiğinde Rehberler de otomatik olarak güncelleniyor. Böylece her zaman en yeni önerileri yakalayabiliyorsunuz.

Çeviri (Translate)
Sohbet modu sayesinde farklı dilden birisi ile konuşmak artık çok kolay. Telefonunuzu yatay konuma getirerek ekranı bölerek iki tarafında konuşmalarını rahatça görebiliyorsunuz. Mikrofon düğmesine basıldığında otomatik dil algılama özelliği hem orijinal metni hem de çeviriyi gösteriyor.
Her dil kendi klavyesi ile beliriyor. Böylece manuel olarak klavye ayarı yapmak zorunda kalmıyorsunuz.

Çeviri özelliği şu anda 11 dil arasındaki tüm kombinasyonlarda çeviriyi destekliyor: İngilizce, İspanyolca, Mandarin Çincesi, Japonca, Korece, Rusça, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Brezilya Portekizcesi ve Arapça.

Varsayılan Tarayıcı ve Mail Uygulamaları
Apple bu son özelliği ekleyerek varsayılan tarayıcısı ve mail uygulamasını Safari ve Mail uygulaması dışında diğer uygulamalarında kullanılabilmesini sağladı. iOS 14’ün ilk bildirilen sorunu bu konuda yaşandı. Varsayılan tarayıcı ve mail uygulamasını farklı ayarlayan bazı kullanıcılar, telefonu yeniden başlattıklarında ayarların sıfırlandığını belirtiyor.

Safari

Gizlilik Raporu düğmesine basarak, Safari’deki Akıllı Takip Önleme özelliğiyle engellenen siteler arası izleyicilerin tümünü gösteren Gizlilik Raporu’na erişebiliyorsunuz.

Safari tüm kayıtlı parolalarınızı güvenli bir şekilde izleyerek veri ihlali dolayısıyla ele geçirilmiş olabilecek parolalarınızı otomatik olarak takip ediyor. Bunu yapabilmek için, güçlü kriptografi teknikleri kullanarak parolalarınızın türevlerini ele geçirilmiş parolalardan oluşan bir listeyle düzenli olarak karşılaştırıyor. Karşılaştırma işlemi, parola bilgilerinizin Apple dahil kimseye açıklanmadığı güvenli ve gizli bir yöntemle yapılıyor. Safari bir veri ihlali tespit ederse, mümkün olduğunda Apple ile Giriş Yap özelliğine geçmenize yardımcı oluyor veya otomatik olarak yeni ve güvenli bir parola oluşturuyor.

Tags: